Ceny drobiu na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Ceny drobiu

Coraz ciężej handlować drobiem, a powodów takiej sytuacji jest co najmniej kilka. Przede wszystkim stale drożejące pasze. Tylko od czerwca wzrosły o 200 – 300 złotych za tonę. Takim wzrostom winne są podwyżki cen zbóż, śruty czy dodatków do pasz. Problem może byłby łagodniejszy, gdyby nie notowania żywca. Ceny nie pokrywają już kosztów produkcji – narzekają hodowcy.

Próby podnoszenia cen napotykają na opór przetwórców. Dziś kilogram żywca kosztuje średnio 3 złote 30 groszy, a i tak zadowolonych ubywa. Jest drogo nie tylko za sprawą pasz. Mało jest jaj wylęgowych i piskląt. Powodów do zadowolenia nie mają ostatnio także przetwórcy.

Martwią ich nie tylko wysokie ceny żywego drobiu. Nasycił się rynek elementów i wysokie dotąd ceny np. tuszek zaczęły spadać. Kilogram kosztuje poniżej 4 złotych 80 groszy. Jeszcze dwa tygodnie temu cena przekraczała 5 złotych 20 groszy. Eksperci uspokajają, że to chwilowe załamanie rynku.

Kilogram brojlerów w umowach kontraktacyjnych kosztuje około 3 złotych 20 groszy. Na wolnym rynku można dostać około 20 groszy więcej. Wysoką cenę trzymają indyki. Za kilogram hodowcy dostają ponad 5 złotych.

Żywiec drobiowy

ceny skupu netto zł/kg

brojlery

kontraktacja 3,10 – 3,30

wolny rynek 3,30 – 3,50

indyki 4,80 – 5,30

indyczki 4,60 – 5,10

Na giełdach zainteresowanie drobiem umiarkowane. Kilogram filetów z piersi kosztuje nawet 17 złotych, ale to cena dla eksporterów. Na potrzeby rynku krajowego handlowcy kupują o 3 złote taniej. Lekko spadły ceny elementów drobnych. Skórki kosztują średnio półtorej złotego za kilogram.

Kurczaki – giełdy towarowe

ceny transakcyjne zł/kg

skórki 1,40 – 1,60

ćwiartki 4,30 – 5,10

uda 5,00 – 5,60

podudzia 5,40 – 7,50

filety z piersi 13,50 – 17,00

plansze – studio – z kraju

tuszki z kurczaka zł/kg

teraz 4,80

dwa tygodnie temu 5,20

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes, TVP1

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj