Ceny - warzywa i owoce na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Ceny - warzywa i owoce

Widać już pierwsze efekty ożywienia w handlu. Rolnicy, którzy do tej pory zwlekali ze sprzedażą jabłek czy kapusty, teraz mają okazję sprzedać towar po wyższych cenach. Kilogram jabłek ze zwykłych chłodni kosztuje około 2 złotych, notowania białej kapusty wzrosły do 70 groszy za kilogram.
Zainteresowanie ze strony Ukraińców, Czechów i Słowaków tymi towarami jest bardzo duże. Żebyśmy tylko mieli czym handlować – komentują pracownicy rynków hurtowych. Na razie producenci choć w niedużych ilościach to jednak dostarczają surowiec. Rosną także ceny kapusty pekińskiej i pietruszki, którą kupić jest bardzo trudno, a wynegocjowanie niższej ceny graniczy z cudem.

Towarem luksusowym są teraz warzywa do produkcji mrożonek. Zielony groszek bije rekordy cenowe, a notowania cukinii, brokuł czy zielonej fasolki pną się w górę praktycznie z dnia na dzień. Kto miał zakontraktowany surowiec, teraz realizuje umowy, kto się spóźnił, musi zapłacić drożej.

Warzywa na mrożonki zł/kg

cukinia 1,10 – 1,20

zielona fasolka 2,10 – 2,20

szpinak 2,70 – 2,80

kukurydza 2,75 – 3,00

brokuły 2,80 – 3,00

brukselka 3,15 – 3,35

zielony groszek 3,50 – 3,60

warzywa zł/kg

kapusta biała 0,30 – 0,70

kapusta pekińska 1,15 – 3,10

pietruszka 1,50 – 3,20

Stella Norowska/Agrobiznes

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj