Ceny wieprzowiny na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Ceny wieprzowiny

Rynek wieprzowiny lekko uśpiony. Handel jest niewielki, a ceny żywca stabilne. Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.

Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.

Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.

Elementy wieprzowe zł/kg

oferty zakupu sprzedaży

schab 13,50 – 14,00 14,70 – 14,80

mięsa drobne kl. II 2,50 – 3,00 3,70 – 5,20

świeże półtusze wieprzowe

ceny transakcyjne zł/kg

kl. E 6,15 - 6,20

kl. U 5,95 - 6,00

kl. R 5,75 - 5,80

Źródło: Stella Norowska/Agrobiznes

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj