Kolejne podwyżki na rynku drobiu na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Kolejne podwyżki na rynku drobiu

Kolejne podwyżki na rynku drobiu. Tym razem do brojlerów dołączyły także indyki. W obu przypadkach powody te same. Drogie pasze, mniejsze wstawienia. Drobiu jest mało nie tylko u nas, ale i całej Europie. A może być jeszcze mniej, bo zaczynają się problemy z jajami wylęgowymi. Wraz z uruchomieniem programu zwalczania salmonelii już kilka stad rodzicielskich zostało zlikwidowanych.

Przetwórcy nie spodziewają się jednak gwałtownych podwyżek, bo popyt na białe mięso jak na razie jest niewielki. Ceny tuszek z kurczaków od czerwca systematycznie spadają. Łatwiej jest sprzedać mięso indycze. Filetów poszukują między innymi Anglicy i Szwajcarzy. I to oni płacą najlepiej, nawet ponad 5 euro za kilogram. Na krajowym rynku ceny też wysokie. Dochodzą do 17 – 18 złotych za kilogram.

Felieton komputerowy
1. kurczaki zł/kg
ceny skupu netto
wolny rynek 3,60 – 3,75
umowy kontraktacyjne 3,10 – 3,30

Na wolnym rynku najczęstsza cena skupu kurczaków to 3 złote 70 groszy. W dużych zakładach o kilkadziesiąt groszy taniej, ale i tu choć minimalne ale są podwyżki.

2. indyki zł/kg
ceny skupu netto
indyczki 4,44 – 4,65
indory 4,70 – 4,90

Nie wszystkie firmy decydują się na zmiany cenników, jeśli już to ceny w ciągu tygodnia poszły w górę od 5 do 10 groszy. Maksymalna stawka za indory wzrosła do 4 złotych 90 groszy.

Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes, TVP1

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj