Nowe zasady hodowli kurczaków w Europie na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Nowe zasady hodowli kurczaków w Europie

Polscy drobiarze krytykują nowe zasady hodowli kurczaków w Europie. Ich zdaniem, wprowadzenie przez Komisję Europejską bardziej rygorystycznych norm – podwyższy koszty produkcji i zmusi hodowców do zmniejszania jej intensywności. To może wpłynąć na podniesienie cen. Zatwierdzony w Brukseli projekt powstał z inicjatywy obrońców praw zwierząt i organizacji konsumenckich. Zezwala na maksymalne zagęszczenie 33 kilogramów brojlerów na metr kwadratowy. Lub 39 w przypadku spełnienia dodatkowych i jednocześnie surowych norm chowu. Podczas dyskusji na forum Unijnym, Polska zabiegała o zwiększenie tego limitu. Niestety, nie udało się. Nowe prawo ma wejść w życie już za 3 lata.

Leszek Kawski Krajowa Rada Drobiarstwa: - Trzeba będzie znacząco zwiększyć metraż kurników dlatego, że to będzie ok. 20% więcej.

Obecnie polskie fermy należą do jednych z najnowocześniejszych w Europie. Dzięki temu stajemy się czołowym producentem białego mięsa w Unii Europejskiej. Rocznie ubijamy 550 milionów sztuk drobiu. Eksport do krajów Unii dynamicznie rośnie z roku na rok. W zeszłym roku wyniósł 220 tys. ton, co stanowi 20% całej produkcji.

Radosław Bełkot/Agrobiznes

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj