Rynek drobiu na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Rynek drobiu

Lekkie ożywienie na rynku drobiu. Zakłady potrzebują więcej surowca, bo w przyszłym tygodniu uboje ograniczą się prawdopodobnie tylko do poniedziałku i wtorku. Tymczasem zapotrzebowanie handlu powinno być duże.

Ceny tuszek już drgnęły. Ale jeszcze nie na tyle by przetwórnie mogły zacząć płacić więcej – mówią w zakładach.

W dużych firmach na razie cenniki bez zmian. Ale tu ceny przez ostatni tydzień były wyższe niż na wolnym rynku.

Najszybciej na zmianę sytuacji zareagowały małe ubojnie, podnoszą ceny skupu o 10 – 20 groszy. Hodowcy i tak nie mają wiele powodów do radości, bo stawki dochodzące do 3 złotych 30 groszy za kilogram żywca ledwo pokrywają ceny zakupu piskląt i pasz.

1. żywiec drobiowy zł/kg

brojlery

kontraktacja 3,10 – 3,25

wolny rynek 3,00 – 3,30

indyki

indory 5,05 – 5,25

indyczki 4,83 – 5,05

Tymczasem ceny skupu indyków po kilku tygodniach wzrostów przyhamowały. Indory skupowane są maksymalnie po 5 złotych 25 groszy, indyczki średnio o 20 groszy taniej.

2. mięso drobiowe zł/kg

hurtowe ceny zbytu

tuszki 4,70 – 5,20

filety 12,50 – 15,20

ćwiartki 3,70 – 4,20

Tuszki sprzedawane są od 4 złotych 70 groszy za kilogram, do ponad 5. Ale upusty uzyskać jest coraz trudniej, bo ceny zaczęły rosnąć.

Źródło : Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes, TVP1

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj