Rynek wieprzowiny
Handlowcy przyznają, że chociaż na krajowym rynku podwyżek nie widać, to pierwszy efekt programu już jest - ceny przestały spadać i od jakichś dwóch – trzech tygodni są na stabilnym poziomie. Może krajowe mięso miałoby i szansę na wzrost cen, ale przechowywana wieprzowina nie musi być polska – mówią maklerzy.
Każdy kto podpisze umowę z Agencją może sprowadzić mięso z dowolnego kraju Unii Europejskiej. Handlowcy przyznają, że zainteresowanie przechowywaniem na zachodzie jest ogromne. Widać to po cenach, które tylko w pierwszym tygodniu programu wzrosły od 30 do 70 groszy za kilogram wieprzowiny. To pokazuje wyraźnie, że wnioskujący zaczęli realizować umowy i kupowali większe partie mięsa.
Minimalne ceny wieprzowiny z importu
giełdy towarowe zł/kg
łopatka 5,00
schab 14,00
karkówka 7,40
Wnioski
złożone 58
przyjęte 51
firmy wnioskujące 12
Wnioskowana ilość mięsa
w Polsce 6 tys. ton
w całej UE 73 tys. ton
Stella Norowska/Agrobiznes, TVP1
Nie skomentowano. Bądź pierwszy
Skomentuj