Żywiec wieprzowy - ceny
Raz w górę raz w dół. Ceny żywca wieprzowego wciąż się zmieniają. Ale o przewidzenie tendencji coraz trudniej. Bo podczas gdy w centrum i na wschodzie kraju ceny jeszcze spadają, w Wielkopolsce już idą w górę.
W mniejszości, są ci którzy cenniki pozostawili na starym poziomie. Najczęściej ceny skupu żywca wieprzowego zaczynają się teraz od 3 złotych 65 groszy, kończą na 3 złotych 90 groszach.
Rolnicy nie śpieszą się ze sprzedażą. Licząc na podwyżki. To że tuczników jest mało zgodnie przyznają przetwórcy z całego kraju, ale poziom cen determinuje handel. Teraz wyjątkowo marny. Bo krajową podaż wciąż uzupełnia import.
1. tuczniki wg wbc zł/kg
ceny skupu netto
S 5,20 – 5,58
E 5,10 – 5,44
U 4,90 – 5,21
R 4,70 – 4,94
O 4,15 – 4,56
P 3,51 – 4,36
Podstawowa klasa „R” nadal wyceniana jest poniżej 5 złotych za kilogram. Za najniższą klasę „P” zakłady płacą minimalnie 3 i pół złotego.
2. prosięta zł/parę
targowiska
woj. lubelskie 80 – 220
woj. mazowieckie 100 – 210
woj. podlaskie 110 – 250
woj. świętokrzyskie 130 – 230
woj. pomorskie 140 – 170
woj. małopolskie 200 – 290
źródło ODR-y
I znów najtańsze prosięta na Lubelszczyźnie, tylko tam parę najmniejszych zwierząt można kupić poniżej 100 złotych za parę. W Małopolsce ceny dochodzą do 290 złotych.
Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes, TVP1
Nie skomentowano. Bądź pierwszy
Skomentuj