Żywiec wieprzowy - ceny na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Żywiec wieprzowy - ceny

Raz w górę raz w dół. Ceny żywca wieprzowego wciąż się zmieniają. Ale o przewidzenie tendencji coraz trudniej. Bo podczas gdy w centrum i na wschodzie kraju ceny jeszcze spadają, w Wielkopolsce już idą w górę.

W mniejszości, są ci którzy cenniki pozostawili na starym poziomie. Najczęściej ceny skupu żywca wieprzowego zaczynają się teraz od 3 złotych 65 groszy, kończą na 3 złotych 90 groszach.

Rolnicy nie śpieszą się ze sprzedażą. Licząc na podwyżki. To że tuczników jest mało zgodnie przyznają przetwórcy z całego kraju, ale poziom cen determinuje handel. Teraz wyjątkowo marny. Bo krajową podaż wciąż uzupełnia import.

1. tuczniki wg wbc zł/kg

ceny skupu netto

S 5,20 – 5,58

E 5,10 – 5,44

U 4,90 – 5,21

R 4,70 – 4,94

O 4,15 – 4,56

P 3,51 – 4,36

Podstawowa klasa „R” nadal wyceniana jest poniżej 5 złotych za kilogram. Za najniższą klasę „P” zakłady płacą minimalnie 3 i pół złotego.

2. prosięta zł/parę

targowiska

woj. lubelskie 80 – 220

woj. mazowieckie 100 – 210

woj. podlaskie 110 – 250

woj. świętokrzyskie 130 – 230

woj. pomorskie 140 – 170

woj. małopolskie 200 – 290

źródło ODR-y

I znów najtańsze prosięta na Lubelszczyźnie, tylko tam parę najmniejszych zwierząt można kupić poniżej 100 złotych za parę. W Małopolsce ceny dochodzą do 290 złotych.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes, TVP1

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj