Ceny mięsa na Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Rolnictwo, Sadownictwo, Ogrodnictwo

Portale rolnicze

Ceny mięsa

Bez zmian cenników - tak nowy tydzień rozpoczyna większość zakładów mięsnych. Rolnicy za dostarczony żywiec najczęściej dostają od 3 złotych 80 groszy do 4 złotych 10 groszy za kilogram.Tuczników jest mało, więc teoretycznie ceny skupu powinny pójść w górę - tłumaczą przetwórcy. Ale ceny zbytu mięsa są na tyle niskie, że mało kto może sobie na to pozwolić. Ostanie obniżki u naszych zachodnich sąsiadów spowodowały, że niemieckie półtusze kosztują teraz tyle samo co polskie.

I skutecznie ograniczają sprzedaż krajowych. Skutek jest taki że np. w Wielkopolsce firmy znacznie ograniczyły uboje. A tuczniki skupują tylko co drugi dzień.

W tym tygodniu zmiany cen zależeć będą głównie od importu i tego jak zachowa się konkurencja. Ale obecne stawki, zarówno dla rolników jak i dla przetwórców oznaczają balansowanie na granicy opłacalności. Podstawowa klasa R wyceniana jest średnio na 5 złotych .

TUCZNIKI wg wbc

S 5,40 – 5,67

E 5,30 – 5,54

U 5,10 – 5,33

R 4,85 – 5,20

0 4,25 – 4,87

P 4,05 – 4,62

PROSIĘTA targowiska zł/parę

Wg ODR

woj.lubelskie, mazowieckie 80 – 200

woj.kujawsko-pomorskie 100 - 200

woj.podlaskie 100 – 250

woj.świętokrzyskie 120 – 220

woj.pomorskie 140 – 170

woj.małopolskie 200 – 300

Na targowiskach cena minimalna prosiąt to wciąż 80 złotych za parę. Maksymalna 300. Jednak najczęściej trzeba za nie zapłacić blisko 200 złotych.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes, TVP1

Nie skomentowano. Bądź pierwszy

Skomentuj