Drób giełdy towarowe
Na giełdach towarowych z drobiu sprzedają się tylko serca, żołądki i porcje rosołowe. Pozostałe elementy nie znajdują nabywców - ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi. Największy problem jest ze sprzedażą skrzydełek - towaru typowo letniego, kupowanego przeważnie na grill, a także z ćwiartkami kurczaka. Spadają ceny tuszek i filetów.
Zapasów na razie nikt nie robi, zakłady kupują towar na bieżące potrzeby. Wielu hodowców wygasza produkcję ze względu na bardzo drogie pasze. Dlatego efekt braku surowca, a co z tym związane wzmożony popyt, najwcześniej będzie można zaobserwować za kilka miesięcy.
Na podroby z kurczaków chętnych nie brakuje, mimo to w ciągu tygodnia ceny żołądków i wątróbek spadły o 1/10 - tą. Teraz cena kilograma żołądków zaczyna się od 2 zł 80 groszy. Bardzo trudno kupić serca.
Podroby z kurczaków
ceny transakcyjne zł/kg
wątróbki 2,70-3,50
serca 3,20-4,00
żołądki 2,80-5,00
Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes, TVP1
Nie skomentowano. Bądź pierwszy
Skomentuj